Deepfakes Framtidens AI har kommit till en dator nära dig.

Får jag presentera Deepfakes, ett program som ger dig möjligheten att sätt in ditt ansikte i vilken film som helst, ett program där du kan ta en kändis eller någon annans ansikte in i en filmsnutt och med lite tur och tid få ut en film med ett väldigt  realistiskt resultat.

 

Coolt? Häftigt?
Är det lika coolt om det också använts för att sätta in kändisars ansikten i porrfilmer, eller att någon potentiellt kan göra det samma mot dig och med din avbild?

För många låter detta som något som plockats från någon dålig Si-fy rulle, men sanningen är att den framtiden redan är här och implikationerna är mer djupgående än vad det vid första anblick ger uttryck för.

 

DeepFakes ett AI (Artificiell intelligens) program som du numera enkelt kan installera på din dator och använda. Programmet bygger på en AI kod som lär sig genom “Deep learning” hur ett ansikte ser ut och rör sig. Ju mer tid, snabbare dator och grafikkort desto bättre och mer realistiskt resultat.  DeepFakes har funnits under en längre tid som kod och har krävt en del kunnande inom programmering för att får det att fungera. Det som är nytt är att det nu är packat ihop till ett relativt enkelt program som går att använda på din dator.

 

Deep learning är ett sätt som ett AI (Artificiell intelligens) program kan lära sig nya egenskaper genom ett så kallat neuralt nätverk. Tänk dig en mycket enkel simulering av en hjärna. Deep learning har använts för att få datorer att vinna i över de smartaste människorna i spel som Jepordy, schack och spelet GO.

Forskning inom Artificiell intelligens och Deep learning görs med målet att skapa robotar som kan gå, prata och tänka. Andra områden som dessa teknologier utvecklas för är exempelvis självkörande fordon som bilar och helikoptrar samt program som ska kunna diagnostisera sjukdomar hos oss patienter.

Att manipulera film eller bilder är inget nytt det är bara att ta fram din mobil och använda de aktiva filter som exempelvis Snapchat använder. Skillnaden är att med hjälp av DeepFakes kan du skapa filmer där det potentiellt är svårt om inte med blotta ögat omöjligt att se att filmen har blivit manipulerad eller ej.

Konsekvensen är att vi förutom att se Nicolas Cages ansikte i filmer som han aldrig varit med i, nu inte “längre” kan lita på de filmer som sprids i media och därmed även vårt nyhetsflödet och att vi inom kort kommer att se hämndfilmer där någons ansikte sätts in i mindre trevliga sammanhang. En kille som tidigare lagt ut nakenbilder på sin ex flickvän kommer kanske i framtiden istället välja att sätta in hennes ansikte i en porrfilm och sprida den istället.

 

Ren fiktion? Ledsen men detta förekommer redan. En av grunderna till Deepfakes utveckling var just att sätta in kändisars ansikten i pornografiskt material på ett enkelt och realistiskt sätt. Utvecklarna säger själv att programvaran snart kommer kunna ge så bra resultat att det inte går att se. Detta är vardagen vårt samhälle står framför där filmer med hjälp av program som DeepFakes eller liknande AI program används som hämnd, utpressning eller mediel manipulering. Detta i samband med “fake news” vars vetskap kommit upp till ytan i efterskalven av förra presidentvalet i USA målar upp en verklighet där vi numer inte kan ta något för givet. Frågan är dock om vi någonsin kunnat göra det?

DeepFakes kräver fortfarande ett stort utbud av bilder för att göra ett relativt realistiskt resultat vilket är anledningen till att det primärt är kändisar som utsatts. Dock går utvecklingen inom AI exponentiellt snabbt och jag skulle vilja påstå att detta endast är en tidsfråga innan realistiska filmer lätt kan byggas upp med en mycket mindre datamängd. Och med tanke på dagens medieklimat där social status uppnås genom mängden av publicerade selfies, är frågan om hur många som omedvetet redan har öppnat upp sig själva för denna typ av angrepp på sin integritet.

 

Frågan är förövrigt vart gränsen går rent rättsligt  och moraliskt. Vem har rätt att använda en bild av en kändis eller din och till vad?

Är det rätt att använda någon annans bild till vad som helst bara för att du kan? Hur hade du reagerat om du en dag vaknade upp till vetskapen om att ditt ansikte florerar i en porrfilm? Hur hade du känt dig då?

Idag finns det program som med hjälp av bildanalys kan undersöka om bilder har redigerats på pixelnivå. Men jag skulle vilja påstå att dessa inte är lika tillgängliga samt att vetskapen kring bild och film manipulering i allmänhet är relativt låg och kommer dessa program att kunna hålla takten med denna utveckling?

Idag behöver vi antivirusprogram för att skydda våra datorer, program som många gånger kostar men ändå hela tiden ligger steget efter. Vi köper försäkringar för att skydda vår identitet ifall den blir kapad på nätet. Kommer vi i framtiden även behöva köpa ännu en försäkring för detta och till vilken nytta?  

 

Den grundläggande frågan för mig är dock om det första du tänker på när du ser ett filmklipp på nätet är ifall det är verkligt eller inte. Eller om det gör någon skillnad för de framtida människor som oundvikligen kommer hängas ut på detta sätt.

 

Att inte kunna lita på det som läggs ut på nätet eller publiceras i medier är något som vi länge om inte någonsin kunnat göra. Dock med den framtid vi nu står inför dags att slänga av sig de naiva glasögonen och börja granska allt du ser och läser med en kritisk lupp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *