Programmera Led-dioder (Ljus) med Mircro:bits

Jag och min kollega som undervisar i ämnet NO/Teknik (Jennie Larson) på mellanstadiet har bestämt oss för att satsa på Micro:bits. Detta utifrån skolverkets kommande tillägg/ändringar i LGR 11 gällande programmering i ämnena matematik och Teknik. Vårt mål i år är att smygstarta detta genom att tillämpa Micro:bits i ett av våra årliga projekt vilket bygger på berättande skåp.  Micro:bits är en liten minidator som är lätt att programmera samt koppla extern elektronik till så som Lampor (led), motorer eller sensorer.

Under ett par veckor har jag provat mig fram och experimenterat med denna lilla minidator för att se vad den går för och jag måste säga att ju mer jag provar desto imponerar denna minidator mig.

Till det Tema som vi nu ska försöka implementera Micro:bits så är målet att eleverna i första hand ska kunna kontrollera belysningen. Exempelvis vill vi att de ska kunna stänga av och på ljuset på olika sätt. På grund av detta ville jag som lärare först prova detta själv för att se hur eleverna skulle kunna gå tillväga för att lösa detta problem. 

Nedan följer lite exempel på kod samt bilder hur alt är kopplat samman.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *